Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale vertelrobot zorgt voor rust in zorg en onderwijs

Publicatie 03 nov 2021

Even je verhaal kwijt kunnen, ook als jouw juf of begeleider even geen tijd voor je heeft. Voor die momenten ontwikkelden Raoul Postel en Nick van Breda SAMbuddy, een sociale robot met een hoge aaibaarheids factor.

Studenten van de Hogeschool Utrecht helpen met de verdere ontwikkeling van de vertelrobot. Deelnemers aan het ICTU Inspiratiefestival op 4 november konden kennismaken met SAMbuddy. 

Het idee voor de vertelknuffel ontstond tijdens een evenement dat sociaal ondernemer en changemaker Nick van Breda in 2015 organiseerde om oplossingen te bedenken voor urgente problemen in het onderwijs. “Een van de groepjes tijdens dit evenement zag een pratende knuffel voor zich waar kinderen op de basisschool hun ei aan kwijt kunnen als de juf of meester even geen tijd heeft. Een kind met een aandoening in het autistisch spectrum kan bijvoorbeeld soms acuut van slag zijn, terwijl de leerkracht ook nog dertig andere kinderen aandacht moet geven. Op een stilteplek kan een kind dan even tot rust komen. En aan een vertelknuffel als buddy kan het kind veilig zijn of haar verhaal doen.”

“Hoe gaat het met je?”

Raoul Postel, conceptontwikkelaar, vormgever en VR-ontwikkelaar, reageerde op een oproep van Nick om het idee verder uit te werken. Lang verhaal kort:  ‘SAMbuddy 1.0’ zag het levenslicht, mede gefinancierd door tien organisaties in zorg en onderwijs. Raoul en Nick bedachten een knuffel met een klein stukje hardware waar docenten, ouders of andere begeleiders zelf een aantal vragen kunnen inspreken. Bijvoorbeeld: ‘Hoe gaat het met je’, of: ‘Het lijkt erop dat je verdrietig bent, klopt dat’. Raoul: “Dit soort vragen helpt kinderen hun hart te luchten. Desgewenst kan een kind zijn of verhaal ook opnemen; de leerkracht of begeleider kan het dan op een later moment afluisteren.”

Verschillende varianten

Versie 1.0 leverde waardevolle feedback op van de pilotdeelnemers. Die is in samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht verwerkt in versie 2.0, waarvan nu 50 exemplaren in productie zijn. De nieuwe SAMbuddy is draadloos oplaadbaar, de knoppen zijn beter bestand tegen pulkende vingers en de knuffel is uitwasbaar. Plus: er zijn nu verschillende varianten, legt Nick uit: “Een kind met een verstandelijke beperking in een jeugdzorginstelling heeft de neiging wat ruwer om te gaan met de knuffel dan een kind uit groep 3 van de basisschool. Daarom heeft de ene knuffel een wat robuuster stofje. Een demente oudere wil juist een zachtere stof. En kinderen op de basisschool kiezen vooral voor de meerkleurige variant.”

Minder eenzaam

Volgens Nick is de doorbraak van sociale robots nabij: “Sinds een tijdje kennen we de zorgrobots in de ouderenzorg en die voorzie vaak n echt in een behoefte. Thuiszorgmedewerkers hebben soms maar vijf minuten tijd voor één cliënt en familie en veel ouderen zien ook maar heel zelden familie. Door die robots voelen ouderen zich minder eenzaam, wat weer veel gezondheidsklachten kan voorkomen.”
“Technologie kan oplossingen bieden voor het gebrek aan aandacht”, ziet ook Raoul. “De uitdaging die nu op ons afkomt, is: hoe maken we een robot persoonlijker? Ik heb de diepe wens dat de nieuwe versie van SAMbuddy met behulp van AI straks zelf vervolgvragen kan stellen. Dat moet mogelijk zijn, want de ontwikkelingen rond chatrobots gaan snel.”

Virtual reality tijdens ICTU Inspiratiefestival

Tijdens het ICTU Inspiratiedag op 4 november verzorgen Raoul en Nick een sessie over SAMbuddy. Maar dat niet alleen: zij hebben ook een complete VR-omgeving gebouwd voor deze dag. Raoul: “Voor de online bezoekers hebben we een ‘tweede kantoor’ gecreëerd, waar ze virtueel doorheen kunnen wandelen. Alle sessies zijn bijvoorbeeld te zien in een virtueel theater. Er is een expositie waar bezoekers door een impressie van de 20-jarige geschiedenis van ICTU kunnen wandelen. We hebben een dakterras gebouwd waar iedereen onder maanlicht virtueel een drankje met elkaar kan drinken. En de toegangsruimte is lekker buitenaards. Dat is het mooie van VR: je kunt altijd een stap verder gaan. Dit past ook bij het thema van de dag: Beyond 2021.”

“Nu al zoveel mogelijk”

Onlinewerelden waar mensen elkaar virtueel kunnen ontmoeten: ze bestonden al vóór Second Life. Maar de komende jaren zal het hard gaan, verwacht ook Nick, zeker nu ook Facebook met Metaverse vol inzet op virtual reality. Ik hoop de deelnemers op 4 november enthousiast te maken voor een kijkje in de toekomst. Maar ook nu is er al zoveel mogelijk: denk aan 3d-infographics waar je virtueel diep doorheen kunt wandelen, waar je je ook bevindt. VR gaat ook de wereld van de overheid verrijken.”

Meer weten over het ICTU Inspiratiefestival op 4 november? Bekijk het programma! Binnekort kunt u alle sessies online terugkijken op deze website.

 

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter