Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisplatform (Big) Data in het teken van ondermijnende criminaliteit

Bijeenkomst op 30 januari 2020 van het Kennisplatform (Big) Data.
Publicatie 03 feb 2020

Eind januari vond weer een bijeenkomst plaats van het Kennisplatform (Big) Data. Het programma van deze bijeenkomst stond geheel in het teken van ondermijnende criminaliteit.

Met presentaties vanuit de City Deal Zicht op Ondermijning (ZoO) en met sprekers Rob Konijn (datascientist LIACS), Rianne van Lomm (projectleider City Deal ZoO - 5 grootste Brabantse steden), het Joint Datalab Ondermijning Taskforce - RIEC Brabant-Zeeland, Bastiaan Leeuw (projectleider City Deal ZoO - Den Haag) en Esther Voeten (projectleider Verhogen Informatie Positie - Versterken Bestuurlijke Weerbaarheid).

De sprekers gingen uitgebreid in op het gebruik van data bij de bestrijding van ondermijning en hoe hierbij intensief wordt samengewerkt met diverse partijen. Zij riepen de aanwezigen op om deze aanpak vooral ook bij andere vraagstukken in te zetten.

Data en de overheid

De steeds grotere impact van data op onze samenleving is ook onderwerp van de Data Agenda Overheid. Minister Knops (ministerie van BZK) bood in het voorjaar van 2019 de Tweede Kamer het rapport 'NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid' aan. Zie het bericht op de website van de Rijksoverheid.

Uit de Data Agenda Overheid: ‘Data bieden enorme kansen. Tegelijkertijd roept het gebruik van data nieuwe vragen op. Deze Data Agenda Overheid gaat over datagebruik in de samenleving en maakt werk van goed en verantwoord datagebruik door de overheid.’  

Datagedreven werken speelt een cruciale rol bij belangrijke maatschappelijke opgaven. In de Data Agenda Overheid staat een overzicht van de initiatieven rond datagedreven werken die de komende jaren als voorbeeld dienen voor de overheid. Een van die initiatieven is het programma Zicht op Ondermijning. De inhoud van de Data Agenda Overheid is ook integraal te vinden op de website van Digitale Overheid). De Data Agenda Overheid is tot stand gekomen in samenwerking met vertegenwoordigers uit alle lagen van het openbaar bestuur. De agenda is opgesteld door het ministerie van BZK, met ondersteuning van ICTU.

Data en bestrijding van ondermijning

Recent verschenen enkele publicaties over data en ondermijning. Lees voor meer informatie over dit onderwerp het artikel dat eerder verscheen over City Deal Zicht op Ondermijning in het iBestuur Magazine van november 2019 met Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, en Chris Kuijpers, DG Ruimte en Wonen van het ministerie van BZK, over de aanpak in het kader van City Deal Zicht op Ondermijning.

Medio december 2019 lanceerden het CBS en het ministerie van BZK het dashboard van de City Deal Zicht op Ondermijning. Dit dashboard is te vinden op de website Zicht op Ondermijning. Het komende jaar wordt het dashboard aangevuld met nieuwe analyses. Meer informatie over de lancering is te vinden in het bericht van het CBS en in het artikel in Binnenlands Bestuur dat eveneens medio december 2019 verscheen.

ICTU is als projectorganisatie betrokken bij de uitvoering van deze City Deal in opdracht van het ministerie van BZK.

Kennisplatform (Big) Data

Het Kennisplatform (Big) Data biedt een leeromgeving voor het uitwisselen van best practices en het inzetten van elkaars netwerk. Het is specifiek gericht op datamanagers en strategisch adviseurs op het gebied van (big) data binnen de overheid. Voor meer informatie kunt u een berichtje sturen naar kennisplatform@ictu.nl. Dit Kennisplatform is een initiatief van ICTU en UBR | I-Interim Rijk en komt voort uit een tweedaagse bijeenkomst van ICTU in september 2016.

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter