Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris Knops (BZK) lanceert Digicampus

Nieuws 03 jul 2019

 

Samen werken aan innovatieve overheidsdiensten

Tijdens het iBestuurcongres op 3 juli heeft staatssecretaris Knops officieel Digicampus gelanceerd. Dit nieuwe samenwerkingsverband biedt een platform voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten en is een ontmoetingsplek voor alle partijen die bij digitale innovaties binnen de publieke sector betrokken zijn.

Het aanvragen van een hypotheek, verhuizen naar een verzorgingshuis, of een studie in het buitenland doen, bij al deze gebeurtenissen willen mensen en bedrijven moeiteloos kunnen interacteren in de diverse digitale systemen. De overheid speelt hierbij een belangrijke rol. De innovatie van publieke dienstverlening vraagt echter van meer partijen betrokkenheid dan de overheid alleen.

Digicampus is een unieke samenwerking tussen wetenschap, overheid, markt en inwoners met als doel bij te dragen aan de innovatie van publieke dienstverlening. Founding partners zijn de TU Delft, Logius, ICTU en Nederland ICT. Deze partijen werken vanuit de overtuiging dat ze samen beter in staat zijn om behoeften uit de samenleving te vertalen naar innovatieve diensten voor inwoners en ondernemers.

Tijdens het iBestuurcongres zei de staatssecretaris: ‘De Digicampus creëert de optimale omstandigheden om te innoveren. Dat doe je door partijen bij elkaar te brengen die eigen ervaring en kennis meebrengen. De houding moet zijn: we gaan innoveren en waar we tegen belemmeringen oplopen, gaan we die oplossen.’

Van wetenschappelijk onderzoek tot cocreatielab

De activiteiten van Digicampus gaan van diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar ‘hands-on’ ontwikkelen en informatie-uitwisseling. Zo is het in het zogeheten ‘cocreatielab’ mogelijk om samen te experimenteren. Ook worden er kennissessies, design sprints en hackathons georganiseerd. Niet alleen voor technici, maar ook voor politici en beleidsmakers. Via gaming worden bijvoorbeeld ‘life events’ gesimuleerd, zodat beleidsmakers zelf ervaren hoe digitale processen in de praktijk uitpakken. Bijvoorbeeld waar een burger die net onder de armoedegrens belandt, schulden heeft en ook nog eens in scheiding is mee geconfronteerd wordt. Een ander voorbeeld is hoe een hardwerkende zzp’er aan allerlei instanties (binnen en buiten de overheid) verantwoording moet afleggen. Zo zorgt Digicampus niet alleen voor meer begrip voor de burger, maar stimuleert het ook het ketendenken binnen de digitale samenleving om die zo samen vorm te geven.

Digicampus staat voor open innovatie en staat daarmee ook open voor andere deelnemers die samen met markt, wetenschap en overheid publieke dienstverlening willen innoveren.

Kijk voor meer informatie op de website van Digicampus.

Zie ook het artikel in het iBestuur magazine nummer 31, of het artikel 'Je hebt een zandbak nodig om dingen uit te proberen' op iBestuur online.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter