Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicatie praktijkrichtlijn risicobeheersing ontwikkeling en onderhoud maatwerksoftware

Nieuws 01 nov 2019
Afbeelding van software, Hollandse Hoogte

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware is nu beschikbaar.

Zie het nieuwsbericht op de website van NEN:

ICT-projecten kennen veel risico’s. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen nog extra risico’s kijken. Dit komt onder meer door de grotere omvang en complexiteit van dit soort projecten. De NPR geeft handvatten om deze risico’s te beheersen.

NPR 5326 zet bekende risico’s op een rij en legt de verbanden met de maatregelen, die deze risico’s kunnen verminderen. Daarnaast biedt de praktijkrichtlijn een extra hulpmiddel in de vorm van een spreadsheet die inzicht geeft in welke mate voldoende maatregelen zijn genomen.

Voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers

Maatwerksoftware is software die afgestemd en ontwikkeld wordt op basis van wensen en eisen van een klant en kan per klant verschillen. NPR 5326 geldt voor de gehele levenscyclus vanaf het specificeren en ontwikkelen van op maat gemaakte software tot en met het beheren, onderhouden en vervangen. De praktijkrichtlijn is zowel interessant voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als de eindgebruikers en de beheerders van de ontwikkelde software.

Informatiebijeenkomst

Op 17 januari 2020 organiseerden de schrijfgroep van NPR 5326, waaronder ICTU, en NEN de informatiebijeenkomst ‘Grip op ICT-projecten met NPR 5326 – de nieuwe richtlijn in de praktijk’. Tijdens deze middag werd de richtlijn toegelicht en ervaringen met de richtlijn in de praktijk gedeeld. Wilt u meer informatie over de kwaliteitsaanpak of de praktijkrichtlijn, stuur dan een berichtje naar info@ictu.nl.

De NPR 5326 is vrij beschikbaar. Dit is mogelijk gemaakt door vier leden van de schrijfgroep: ICTU, Centric, Software Improvement Group (SIG) en Sdb. Meer informatie is te vinden op https://www.nen.nl/npr-5326-2019-nl-262885.

De NPR en ICTU

Frank Niessink was vanuit ICTU nauw betrokken bij de totstandkoming van deze praktijkrichtlijn en bracht de ervaringen vanuit de ICTU Kwaliteitsaanpak Software Realisatie in. Lees meer informatie hierover op de pagina Kwaliteitsaanpak.

Lees ook de publicatie in het iBestuur Magazine #33 'Succesvol sturen op kwaliteit'.

 

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter