Overslaan en naar de inhoud gaan

Kim Spinder over innovatie

Nieuws 16 mrt 2020
Beeld met kleurvlakken, fotografie Hollandse Hoogte

Ze omschrijft zichzelf als ‘innovator en piraat’ en heeft een broertje dood aan mailen. Kim Spinder helpt organisaties graag met innoveren, maar vermijdt de gebaande paden. “Het is niet gek dat mensen met goede ideeën vastlopen.”

We spraken Kim Spinder een week nadat haar nieuwste boek 'Het Kleine Innovatieboek' uitkwam. Hierin beschrijft ze hoe je volgens haar innovatie moet aanpakken en hoe je de energie vasthoudt. Het boek stond sindsdien weken op nummer één bij Managementboek.nl.

Wat Spinder ongepolijst vertelt over innoveren, slaat aan. Veel organisaties bellen haar om te vragen of zij hen kan helpen met innoveren. Daaronder veel overheidsorganisaties. Spinder: “Soms hebben ze een vraagstuk en willen ze het anders aanpakken dan anders, maar hebben ze geen idee waar ze moeten beginnen. Bijvoorbeeld als ze samen met inwoners of ondernemers iets willen ontwikkelen. Hoe richt je je organisatie dan zó in dat die meehelpt in plaats van tegenwerkt? De klassieke aanpak is dat er een programmateam wordt gevormd, met een stuurgroep daarboven en het lijnmanagement dat moet worden aangehaakt. In het plan van aanpak wordt gedetailleerd beschreven wat het project moet gaan opleveren. Dat plan heb je nodig om budget los te krijgen. Maar ondertussen ben je dan al snel een halfjaar verder en heb je nog niks gedaan. Het is niet gek dat mensen met goede ideeën vastlopen.”

Lees hier het gehele interview met Kim Spinder 'Weg met het plan van aanpak, gewoon beginnen'.

Innovatie en ICTU

Innovatie was een centraal thema op de ICTU Inspiratiedag 'Boost (y)our digital future. De overheid van nu en overmorgen' (26 september 2019). Innovatie stond ook centraal in de sessie 'Boost our innovation'. Bekijk de impressie van de Inspiratiedag 2019, of lees over de ICTU-publicatie  'Een verkenning naar innovatie bij de overheid'.

Spinder is gevraagd om op 14 april 2020 voor ICTU een voordracht over het thema innovatie te houden ('ICTU Special'). Dit evenement gaat fysiek niet door. We onderzoeken de mogelijkheden om de bijeenkomst digitaal te organiseren. Zie ook de informatie bij Evenementen.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter