Overslaan en naar de inhoud gaan

Dashboard Zicht op Ondermijning geactualiseerd en uitgebreid

Nieuws 08 okt 2020

Het dashboard Zicht op Ondermijning heeft op 8 oktober 2020 weer een belangrijke update gehad. Naast een nieuwe, eigen huisstijl, zijn de inzichten van vijf nieuwe analyses opgenomen.

Onder ‘Drugsproblematiek’ vindt u de ‘synthetische drugslabs naar regio’, de ‘Jonge aanwas in drugscriminaliteit’ en het ‘Crimineel cv in aanloop naar de verdenking van een drugsdelict’; onder 'Verdachte Transacties’ de ‘verdachte transacties naar regio’ en bij ‘Brancheanalyses’ de ‘concentraties bedrijfsvestigingen’.

In de releasekalender op de website vindt u het totaaloverzicht: iedere drie maanden krijgt het dashboard een update.

Ondermijnende criminaliteit en het dashboard Zicht op Ondermijning

Ondermijnende criminaliteit is georganiseerde of stelselmatig gepleegde criminaliteit die de structuur van de maatschappij misbruikt en verzwakt. In december 2019 hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het dashboard ‘Zicht op Ondermijning’ online gezet op www.zichtopondermijning.nl. In dit dashboard zijn CBS-data gecombineerd met data van gemeenten en het Kadaster. Het  dashboard geeft gemeenten inzicht in patronen op het gebied van vastgoed en drugs in hun wijken, en is het resultaat van de City Deal ‘Zicht op Ondermijning’.

Lees ook het artikel over het onderwerp ondermijning in iBestuur Magazine.

Het doel van het dashboard is om de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit te versterken door de informatiepositie van gemeenten te verbeteren.

City Deal Zicht op Ondermijning tijdens het iBestuur Congres

Tijdens het iBestuur Congres op vrijdag 11 september 2020 verzorgden landelijk projectleider Toine Dam en data scientist Marieke Vermue, beiden van ICTU, een (online) sessie over het onderwerp ondermijning en de City Deal. Deze kunt u hier terugkijken.
 

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter