DIStributed Collaborative Information Platform (DISCIPL)

Informatieplatform voor een samenleving van de toekomst

Nieuwe technische ontwikkelingen hebben grote invloed op de overheid. Op haar manier van werken, maar ook op de verhouding tussen overheid en maatschappij. En: nieuwe vraagstukken komen op, bijvoorbeeld rond Internet of Things, privacy en digitale burgerrechten. Dat vraagt om nieuwe manieren van samenwerken. En om nieuwe (digitale) omgevingen die dat mogelijk maken. ICTU heeft zo’n omgeving ontwikkeld: het DIStributed Collaborative Information Platform (DISCIPL). Een technisch platform waar overheden, marktpartijen en wetenschappers met elkaar de digitale dienstverlening van de toekomst verkennen én vormgeven.

Wat we doen

  • Wilt u meedenken over innovatieve, technologische oplossingen? Over de nieuwe rol die de overheid in de toekomst kan (en moet) vervullen in de samenleving? Dan bent u van harte welkom bij DISCIPL: een platform voor geautomatiseerde services.
  • Bij alle nieuwe technieken, methoden en toepassingen die in deze experimenteeromgeving worden ontwikkeld, staan de behoeften van de samenleving centraal.
  • Aan de hand van concrete vraagstukken werken we aan een nieuwe digitale infrastructuur, die klaar is voor de toekomst. De vraagstukken variëren van een nieuwe financiële digitale infrastructuur tot het digitaal verstrekken van geauthenticeerde papieren door gemeenten.

Hoe we werken

  • Op DISCIPL gebeurt alles in samenwerking tussen organisaties. Pilots worden snel opgestart met een kleine groep van welwillenden.
  • Alle toepassingen die onder de vlag van DISCIPL worden ontwikkeld, worden op het platform verzameld. En open source aangeboden, zodat ze door alle deelnemers (her)gebruikt kunnen worden. 
  • Bij de start van een innovatief project weten we nog niet waar we aan het einde zullen uitkomen. Daarom werken we altijd op een agile manier. Zo blijven we wendbaar. En kunnen we snel bijsturen waar nodig. Meestal werken we volgens de scrum-methode.

Projecten

Een nieuwe financiële infrastructuur

Hoe houd je tijdens het bouwen van een nieuwe financiële infrastructuur al rekening met het toepassen van wet- en regelgeving? Daarover gaat deze pilot, die zich richt op het demonstreren van de implementatie van ‘compliancy by design’.

Waardepapieren

De ontwikkeling van technische ‘bouwstenen’, waarmee de overheid het verstrekken van bijvoorbeeld ondertekende uittreksels kan digitaliseren en automatiseren.

Toeristenbelasting Rotterdam

Het anoniem registreren van hotelovernachtingen van toeristen, met een duiding waaraan de toeristenbelasting besteed zou kunnen worden volgens de bezoeker.

Terug naar het overzicht van Diensten.

Meer weten?