"Samenwerking is steeds belangrijker geworden.”

Publicatie


Hij houdt er niet zo van om in de schijnwerpers te staan en wil zijn rol niet groter maken dan die is. Maar toch: André Regtop heeft als (algemeen) directeur bij ICTU in tien jaar tijd veel ontwikkelingen meegemaakt en in gang gezet. Hieronder een interview met André Regtop (augustus 2024).

Op 10 oktober organiseert ICTU ter ere van het vertrek van André Regtop een ICTU Grand Café, vanaf 17.00 uur in Den Haag. 

Welke ontwikkeling heeft ICTU in de afgelopen tien jaar doorgemaakt? 


“In 2015 werkten er 100 mensen bij ICTU en hadden we een omzet van 55 miljoen euro, waar we net quitte mee speelden. Toen in die periode de opdrachten vanuit de overheid weer aantrokken, groeiden we weer. Die stijgende lijn is doorgezet. We hebben nu ongeveer 200 mensen in vaste dienst, in de ondersteuning en in sleutelposities, zoals senior-adviseurs en programmadirecteuren. Onze flexibele schil bestaat uit ongeveer 400 mensen, die we inlenen afhankelijk van onze opdrachten.

De afgelopen tien jaar zijn een paar essentiële wijzigingen doorgevoerd. Zo is er in de inrichting van de organisatie het nodige veranderd. Staffuncties zoals HR en inkoop zijn uitgebreid, functies als die van CISO en FG zijn ingevuld. Ook onze processen hebben we gestructureerd. We hebben een kwaliteitsprogramma opgezet en een NEN-norm voor de bouw van software gerealiseerd. Als we een project starten, dan gaat dat volgens een helder proces. Er is kortom  meer structuur, duidelijkheid en richting.”

Wat in haar ruim 20-jarige bestaan hetzelfde is gebleven, is dat ICTU IT-opdrachten uitvoert met en voor de overheid. Wat heb je daar zien veranderen?


“Opdrachten zijn complexer geworden. Veel verzoeken waren een softwarevraag: er moest een bepaalde oplossing gebouwd worden. Nu vragen onze opdrachtgevers ons om te helpen bij het oplossen van een probleem. Daarvoor moet je bijna altijd over diverse domeinen heen werken, ketenintegratie wordt steeds belangrijker. Daarom is het een pré dat ICTU een neutrale partij is. We kunnen prima een scharnierfunctie vervullen tussen diverse domeinen. Los van onze expertise als het gaat om IT-projecten, zit daar nu ook een belangrijke meerwaarde. Samenwerking is steeds belangrijker geworden.”

ICTU werkt op verzoek van de overheid. Zijn er wel eens opdrachten geweigerd?


“Dat kwam een enkele keer voor. De belangrijkste reden was dat wij de beoogde oplossing niet voldoende vonden aansluiten bij de vraag. We verkeren gelukkig in de positie dat we dit kunnen doen. En ik hoop dat onze opdrachtgevers die onafhankelijke houding, vanuit onze expertise, in ons waarderen. Men waardeert ons werk goed, en gemiddeld inmiddels met ruim een acht en dat is best mooi.”

Hoe zie je de digitalisering van de overheid zich in de komende jaren ontwikkelen?


“Ik hoop dat er nog veel beter gebruik gemaakt wordt van standaarden. Nu zie je vaak nog dat elk domein zijn eigen keuzes maakt, waardoor gegevensuitwisseling en daardoor samenwerking in de keten moeizaam verloopt. Daarnaast hoop ik dat de digitalisering van de overheid weloverwogen plaatsvindt. Met oog voor de mogelijkheden en onmogelijkheden van burgers. Ik vind dat je altijd in je achterhoofd moet houden dat digitalisering geen remedie is. Je wilt er iets mee bereiken, het is een ondersteuning. Er kan inmiddels heel veel, het is echter de vraag of we alles wat kan wel moeten willen. Ik ben heel benieuwd wat Frank Buytendijk, Chief of Research van Gartners Futures Lab, ons over nieuwe ontwikkelingen gaat vertellen op het ICTU Grand Café van 10 oktober.”

Waar kijk je zelf met het meeste plezier op terug?

“Op wat we als ICTU samen met andere overheden voor elkaar hebben gekregen. Al die projecten en programma’s om het voor burgers en ondernemers wat makkelijker te maken. Zoals ooit DigiD, beter inzicht in zorggegevens, de e-wallet waar we nu aan werken, wat de community Gebruiker Centraal voor elkaar krijgt… Er is nog veel te doen, en het kan altijd beter, maar we hebben de afgelopen jaren gezamenlijk erg veel bereikt.  Het maatschappelijk belang staat daarbij altijd voorop. Daar ben ik trots op, daar doen we het voor.”

Op 10 oktober organiseert ICTU ter gelegenheid van het vertrek van André Regtop een ICTU Grand Café, op 10 oktober 2024, Den Haag, vanaf 17.00 uur.  Keynote-spreker is Frank Buytendijk, Vice President and Research Fellow bij Gartner, en Chief of Research van Gartners Futures Lab. Tijdens dit ICTU Grand Café is er naast het inhoudelijk deel ruimte voor informele ontmoeting en aandacht voor het vertrek van André Regtop.

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter