ICTU Kwaliteitsaanpak Softwareontwikkeling internationaal op de kaart 

Publicatie 16 okt 2023
Foto van Frank Niessink, fotografie Studio Oostrum

 

Afgelopen maand publiceerde ISO het internationale Technical Report (TR) 7052 “Controlling frequently occurring risks during development and maintenance of custom software”, zie het bericht op de website van ISO

Basis hiervoor vormt de ICTU Kwaliteitsaanpak Softwareontwikkeling en de daarop geënte Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5326 vanuit de NEN. 

TR 7052 beschrijft risico’s die vaak optreden bij de ontwikkeling van maatwerksoftware en geeft mogelijke maatregelen om die risico's te beheersen.  

Frank Niessink, kwaliteitsmanager bij ICTU, een van de grondleggers van de Kwaliteitsaanpak Softwareontwikkeling en actief betrokken bij de Nederlandse Praktijkrichtlijn: “De publicatie van de TR 7052 is een mooie erkenning. Niet alleen Nederland, maar alle landen die deelnemen in de ISO geven met de publicatie ervan aan dat het zinvol is om risico’s te beheersen op de wijze zoals in de Kwaliteitsaanpak Softwareontwikkeling door ICTU is beschreven.” 

“Een bijzonder resultaat dat zes jaar geleden startte met het opschrijven hoe ICTU werkt in opdrachten aan softwareontwikkeling. Als hulpmiddel om met collega’s kennis te delen en om aan onze opdrachtgevers te kunnen vertellen hoe we werken”. De reden was dat ICTU steeds meer maatwerksoftware ging ontwikkelen voor uiteenlopende opdrachtgevers. ”We hebben doorgaans rond de twintig projecten parallel lopen, van hele grote tot hele kleine.” Inhoudelijk kunnen die projecten erg verschillen, maar de aanpak en werkwijze die ICTU ervoor gebruikt is in grote lijnen identiek. Dat is de kwaliteitsaanpak. 

Lees meer over de Kwaliteitsaanpak in het artikel Vijf jaar kwaliteitsaanpak ICTU - “Dit is hoe wij werken”.

ISO staat voor International Organization for Standardization en is een onafhankelijk, non-governmental internationale organisatie. Via haar 169 leden - die ieder één land vertegenwoordigen - brengt het experts samen om kennis te delen en vrijwillige, op consensus gebaseerde, marktrelevante internationale normen te ontwikkelen. Normen die innovatie ondersteunen en oplossingen bieden voor wereldwijde uitdagingen. 

NEN vertegenwoordigt Nederland in de ISO.  

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter