Dashboard DigiToegankelijk draagt bij aan overzicht en bewustwording

Publicatie 29 mrt 2023

Hoe toegankelijk zijn websites en apps van de Nederlandse overheid? Dat is nu te zien op het Dashboard DigiToegankelijk. “Het dashboard zorgt voor overzicht, bewustwording en geeft aanleiding tot actie.” 

Dat stelt Martin Eikenboom, ICTU-programmamanager van het DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma (DigiToegankelijk TOP), in een artikel op digitaleoverheid.nl. En dat is hard nodig. “Ruim 4.5 miljoen Nederlanders kan online niet goed meedoen.”  

Grote stap 

Met de lancering van het dashboard is half maart een grote stap gezet. Het laat onder andere zien welke websites en apps voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Het dashboard kan daarmee een stimulans zijn voor organisaties om in actie te komen. Eventueel met hulp van DigiToegankelijk TOP, dat ondersteunt op technisch, juridisch en organisatorisch gebied. 

Uitstellen is geen optie 

In het artikel zegt Eikenboom dat uitstellen geen optie meer is. “Al 5 jaar is er een wettelijke verplichting voor websites en sinds 2021 ook voor apps. Om meer druk te zetten zijn we bezig met een toezichthouder die ook kan handhaven. Die functie hangt samen met de nieuwe Wet Digitale Overheid, die in de loop van 2023 ingaat. Ik verwacht dat we daarmee nog meer vooruitgang kunnen boeken.” 

Bekijk ook het webinar over de lancering van het dashboard DigiToegankelijk. 

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter